Sunday, November 30, 2008

Akhirnya cacing kompos bertelur

Alhamdulillah, lebih kurang sebulan kami memasukkan cacing kompos ke dalam plot ternakan, kokon cacing sudah mula kelihatan. Kokon ini adalah merupakan telur cacing kompos dan ia lebih kurang saiz kepala mancis berwarna hijau muda. Ini merupakan berita yang sangat mengembirakan bagi kami. Pagi Ahad ini, kami menghabiskan masa dengan mengutip kokon2 ini dan diletakkan dalam bekas khas. Memang banyak kokon di gelung2 ternakan cacing kompos. Itupun tak kesemua dikutip dan diasingkan..terletak dicelah2 reputan organik kadang2 menyebabkan kami tak perasan..kena belek betul2 baru nampak. Kami juga nampak anak cacing kompos halus berkemungkinan besar menetas dari kokon yang matang.


Telur kokon yang mula kelihatan dicelah2 reputan organik bersama cacing kompos..


telur kokon kami letakkan dalam bekas khas penetasan.

2 comments:

PeminatJutawanMalaysia said...

salam,bro nak tanya jual cacing tu kat sape ye?ada pembeli ke?saya ada cacing tp tiada pemebli lagi..mcm mane nak cari market?

Hijau Kembali said...

PRODUK TERBARU DI PASARAN- CAN-O-WORM
Langkah mudah pengusaha cacing di Malaysia untuk membiak dengan BERKESAN DAN MUDAH.
Kelebihan Can-O-Worm:
1. Penjimatan ruang yang tidak memerlukan anda membiak cacing secara komersil di atas tanah yang luas.
2. Penjimatan kos tenaga buruh untuk menjaga dan memastikan keselamatan kawasan ternakan anda oleh kerana ia boleh di simpan di dalam premis perniaagaan, di rumah dan di tapak yang tertutup.
3. Penjimatan kos penyelenggaraan tapak ternakan oleh kerana ia bekas yang tertutup dan tidak memerlukan penjagaan rapi seperti tapak ternakan cacing yang biasa terdedah kepada ancaman luar.
4. Tidak berbau dan mudah untuk dipindahkan mengikut kesesuaian pihak penternak.
PERUBAHAN YANG ANDA LAKUKAN MAMPU MENJANA PENDAPATAN LEBIH DARIPADA PENTERNAK YANG LAIN. JADILAH YANG PERTAMA YANG MENGIKUTI ARUS PERUBAHAN PASARAN SEMASA

UNTUK KETERANGAN LANJUT MENGENAI PRODUK, HUBUNGI KAMI DI TALIAN 0192286010 / 0192166014 ATAU hijaukembali@gmail.com / kunjungi blog kami di hijaukembali.blogspot.com